Cam Boyası
Cam boyama, günümüzde ev dekorasyonu içerisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Aslında bir zanaat olan ve tarihi, Antik Çağ’a kadar uzanan cam boyamayı, artık insanlar hobi olarak yapmaktadır.
Bu hobiyi yapmak için az malzeme, fakat çok sabır gerekir. Sabırla ve dikkatle yapılan bir çalışma sonucunda ise, ortaya oldukça güzel dekorasyon ürünleri çıkabilir.
Cam Boyama Nasıl Yapılır?
Cam boyama işlemi için, cam boyası, fırça, rölyef boya ve cam boya incelticiyeihtiyaç vardır.
Rölyef boya
Bir cam boyamada rölyef boyanın kullanılması şarttır. Bu boya, şu görevi üstlenir: Camı boyamaya başlamadan önce çizilmek istenen desen, rölyef boya ile cama çizilir. Rölyef boyanın kuruması yaklaşık 1,5-2 saat sürer. Boya kuruduktan sonra, cam boyası aracılığıyla çizilen yerler boyanır ve cam boyama işlemi böylelikle tamamlanmış olur.
Eskimiş cam bardaklar, tabaklar, cam şişeler, kavanozlar veya mumluklar bu yöntem ile renklendirilebilir ve mekânlarda hoş bir görüntü oluşturulabilir. Cam boyama yapmadan önce, hangi objenin renklendirileceğine ve objenin nerede kullanılacağına karar vermekte fayda vardır. Belirlenen objenin cam bir kavanoz olduğunu ve sade tonların hâkim olduğu bir alanda kullanılacağını düşünüldüğünde, kavanozun bulanacağı ortama uygun renklerde cam boyası almak gerekir. Obje, tek renge boyanmak isteniyorsa, tek bir boya almak yeterli olacaktır. Ancak üzerine farklı desenler yapmak ya da daha renkli bir görünüm elde edilmek isteniyorsa, birkaç farklı renkte boya almak gerekir.
Cam Boyamada Nelere Dikkat Edilmelidir?
Öncelikle boyamak istenilen cam obje, yıkanarak veya silinerek iyice temizlenmelidir. Objenin üzerinde herhangi bir lekenin veya toz zerresinin kalmadığından emin olunmalı ve boyama işlemine öyle başlanmalıdır.
Cam boyamada, kullanılan fırça da oldukça önemlidir. Sentetik kıllı fırçalar, boyayı zor tuttuğu için, bunun yerine doğal kıllı olanlar tercih edilmelidir. Boyamada birden çok renk kullanılıyorsa, boya geçişlerinde kullanılan fırçayı temizlemekte fayda vardır. Aksi halde, renkler birbirine karışacaktır. Elbette ki, tek fırça yerine birden fazla fırça kullanılabilir ve böylelikle temizleme işlemi ortadan kaldırılabilir.
Cam boya inceltici, boyama işleminde herhangi bir hata yapıldığında işleri kolaylaştıracaktır. Bir bez parçası üzerine cam boya inceltici döküldükten sonra, hata yapılan yer bu bez ile silinebilir. Ancak bu işlemin, boyanın kurumasına izin verilmeden hemen yapılmasında fayda vardır.
Cam boyama, oldukça zevkli bir etkinliktir. Evinizde kullanmadığınız veya kullanmaktan sıkıldığınız objeleri atmak yerine, bu öneri yardımıyla onları dekoratif hale getirebilirsiniz.